Γιατρός

Συνδεθείτε στο λογαριασμό σας

Όνομα Χρήστη *
Κωδικός *
Να με θυμάσαι

Δημιουργία λογαριασμού

Τα πεδία που σημειώνονται με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.
Όνομα *
Όνομα Χρήστη *
Ιδιότητα *
Διεύθυνση Ιατρείου *
Κωδικός *
Επιβεβαίωση Κωδικού *
Email *
Επιβεβαιώστε το email *
Captcha *
Reload Captcha
pin map28ης Οκτωβρίου 25, Ιωάννινα 45532
tap iconΤηλέφωνο 215 55 50 188
letter iconinfo@photobiologylab.com
Bookmark and Share
Η ατοπική δερματίτιδα (αλλιώς ατοπικό ή βρεφικό έκζεμα) είναι μια χρόνια, κνησμώδης, φλεγμονώδης νόσος του δέρματος που εμφανίζεται κυρίως στην παιδική ηλικία και έχει πορεία με εξάρσεις και υφέσεις. Το ποσοστό εμφάνισής της στο γενικό πληθυσμό κυμαίνεται από 2-5%, εμφανίζεται συχνότερα στις κρύες χώρες (ποσοστό μέχρι και 20% των παιδιών στη βόρεια Ευρώπη πάσχουν από ατοπική δερματίτιδα) και κατά την πρώτη παιδική ηλικία (στο 85% των περιπτώσεων η πρώτη εμφάνιση γίνεται πριν από την ηλικία των 5 ετών). Μόνο σε μικρό ποσοστό (περίπου 15%) η έναρξη της νόσου γίνεται μετά την εφηβεία.

Η ατοπική δερματίτιδα κατέχει ξεχωριστή θέση στη μετέπειτα εμφάνιση και εξέλιξηόλων των υπόλοιπων αλλεργικών νοσημάτων. Αυτό συμβαίνει λόγω της «ατοπικής πορείας». Με τον όρο «ατοπική πορεία» εννοούμε την σειρά εμφάνισης των αλλεργικών παθήσεων από τη βρεφική ηλικία μέχρι την εφηβεία και την ενήλικο ζωή: η αρχή γίνεται συνήθως με την ατοπική δερματίτιδα, που ακολουθείται συχνά από κάποια τροφική αλλεργία (σε γάλα, αβγό, σιτηρά, ψάρι, ξηρούς καρπούς κ.α.), ενώ στη συνέχεια εμφανίζεται αλλεργική ρινίτιδα και αλλεργικό βρογχικό άσθμα. Ο λόγος που η ατοπική δερματίτιδα είναι η πάθηση από την οποία «ξεκινάνε» όλες οι αλλεργίες είναι απλός: η ύπαρξη ελαττωματικού φραγμού (δηλαδή ορίου ή συνόρου) ανάμεσα στον έξω κόσμο και το εσωτερικό του σώματος. Φυσιολογικά, το δέρμα μας είναι φτιαγμένο ως ένας αδιαπέρατος φραγμός ανάμεσα στο εσωτερικό και το εξωτερικό περιβάλλον. Οτιδήποτε περάσει από μια πληγή στο δέρμα από «έξω» προς τα «μέσα» αναγνωρίζεται από την άμυνά μας σαν εχθρός, ειδικά αν υπάρχει και γενετική προδιάθεση προς αλλεργία. Στην ατοπική δερματίτιδα, όπου εξ ορισμού η κατασκευή του δέρματος είναι ελαττωματική, ακόμα και αθώες ουσίες όπως οι τροφές και οι γύρεις, διέρχονται δια του δέρματος και προκαλούν την εμφάνιση αλλεργίας, που μπορεί να έχει τη μορφή τροφικής αλλεργίας, αλλεργικής ρινίτιδας ή αλλεργικού άσθματος. Είναι χαρακτηριστικό ότι από τα παιδιά που θα εμφανίσουν ατοπική δερματίτιδα στα πρώτα 2 χρόνια της ζωής τους, σχεδόν 1 στα 3 θα παρουσιάσει άσθμα αργότερα στη ζωή του.

Ατοπικό έκζεμα- ατοπική δερματίτιδα

Μία γενετικά προκαθορισμένη νόσος του δέρματος, το ατοπικό έκζεμα, είναι η δυσλειτουργία του ανώτερου στρώματος του δέρματος και συνήθως εμφανίζεται κατά τη διάρκεια της αρχής ενηλικίωσης του ατόμου. Αν και συνήθως παύει κατά την ενηλικίωση, υπάρχουν άνθρωποι που συνεχίζουν να φέρουν τη νόσο, σε όλη τους τη ζωή. Με κατάλληλη καθοδήγηση και υποστήριξη, οι άνθρωποι αυτοί, μπορούν να διαχειριστούν τη νόσο, αποφεύγοντας τη σωματική και κοινωνική ενόχληση.

Τα συνήθη συμπτώματα αφορούν εξανθήματα που προκαλούν κνησμό, ξηρότητα του δέρματος, ερύθημα και φλεγμονή. Ο συνεχής κνησμός μπορεί να προκαλέσει βλάβη στο δέρμα, αφήνοντάς το ευάλωτο σε μολύνσεις. Μερικοί άνθρωποι, φέρουν ατοπικό έκζεμα με εξάρσεις και υφέσεις, ενώ άλλοι ζουν με αυτό σχεδόν συνεχώς.


Επικοινωνία

Photobiology Lab EE
28ης Οκτωβρίου 25
Ιωαννινα 45532
Τηλ.: 215 55 50 188
info@photobiologylab.com

Εγγραφή σε NEWSLETTER© 2015 Δερματολογια. All rights reserved | Power by PC LAB Ioannina by Notis