Γιατρός

Συνδεθείτε στο λογαριασμό σας

Όνομα Χρήστη *
Κωδικός *
Να με θυμάσαι

Δημιουργία λογαριασμού

Τα πεδία που σημειώνονται με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.
Όνομα *
Όνομα Χρήστη *
Ιδιότητα *
Διεύθυνση Ιατρείου *
Κωδικός *
Επιβεβαίωση Κωδικού *
Email *
Επιβεβαιώστε το email *
Captcha *
Reload Captcha
pin map28ης Οκτωβρίου 25, Ιωάννινα 45532
tap iconΤηλέφωνο 215 55 50 188
letter iconinfo@photobiologylab.com
Bookmark and Share

Ένα γλωσσάριο σημαντικών όρων

Αλλεργιογόνο: ένας όρος που χρησιμοποιείται συνήθως για την περιγραφή οποιαςδήποτε ουσίας ικανής να προκαλέσει αλλεργία. Οι ουσιες που προκαλούν αλλεργίες εξ επαφής  είναι μικρού μοριακού βάρους και επομένως δεν είναι γνήσια αλελργιογόνα, αλλά ονομάζονται απτένια. Κλασσικά παραδείγματα αλλεργιογόνων είναι το γρασίδι, η γύρη, τα αλλεργιογόνα των ακάρεων της οικιακής σκόνης, τα αλλεργιογόνα στα φρούτα ή το τρίχωμα της γάτας (κατά κύριο λόγο προκαλούν αναπνευστική αλλεργία, κνίδωση, και μερικές φορές επίσης έκζεμα).

Αλλεργική δερματίτιδα εξ επαφής (ACD): είναι μια ασθένεια του δέρματος που προκαλείται από την φλεγμονώδη ανοσολογική αντίδραση του οργανισμού σε συγκεκριμένες ουσίες μικρού μοριακού βάρους, τα απτένια (βλέπε επίσης: δερματίτιδα εξ επαφής).

Αλλεργία επαφής: μια αλλαγμένη δραστικότητα του σώματος σε ουσίες που σε παρόμοιες δόσεις είναι καλά ανεκτή από τους περισσότερους ανθρώπους. Ο τύπος και η ένταση μιας ανοσολογικής αντιδράσεως αντανακλά κυρίως το είδος και την ένταση της ανοσολογικής ανωμαλίας σε ένα άτομο, και δεν εξαρτάται από φυσιολογικές επιδράσεις του απτενίου επί των οργανισμών. Επικοινωνία αλλεργία είναι απτίνη-φαινόμενο, το οποίο σημαίνει ότι ένα άτομο ευαισθητοποιείται σε ένα περιορισμένο κατάλογο των καθορισμένων χαπτένια (εξαίρεση: βλέπε «διασταυρούμενη αντιδραστικότητα»).

Δερματίτιδα εξ επαφής: είναι μια φλεγμονώδης νόσος του δέρματος που προκαλείται από την επαφή του δέρματος με εξωτερικές ουσίες. Υπάρχουν δύο κύριες μορφές της δερματίτιδας εξ επαφής: η αλλεργική δερματίτιδα εξ επαφής (ACD), όταν η φλεγμονή οφείλεται σε αντίδραση υπερευαισθησίας σε ένα συγκεκριμένο απτένιο στο οποίο το άτομο είναι ευαισθητοποιημένο, και η ερεθιστική δερματίτιδα εξ επαφής (ICD), όταν η φλεγμονή προκαλείται από τις ερεθιστικές / τοξικές ιδιότητες των εξωτερικών ουσιών.

Διασταυρούμενη αντιδραστικότητα: είναι μια κατάσταση, στην οποία το ανοσοποιητικό σύστημα του ασθενούς αντιδρά σε ένα προηγουμένως άγνωστο απτένιο, λόγω της δομικής ομοιότητας με ένα άλλο απτένιο στο οποίο το άτομο έχει ήδη αναπτύξει αλλεργία. Διασταυρούμενη αντιδραστικότητα συμβαίνει, όταν  τα απτένια  αναγνωρίζονται ως «πολύ παρόμοια» από το ανοσοποιητικό σύστημα. Είναι σαν τη φυλάκιση αθώου αδελφού ενός εγκληματία, λόγω της φυσικής  τους ομοιότητας .

Απτένιο:  είνια μια χημική ουσία με μοριακό βάρος κάτω από 500 Dalton, που δεν μπορεί να κινήσει μια αλλεργική αντίδραση, αλλά είναι ικανό να αντιδράσει με τις πρωτεΐνες του σώματος κατά τέτοιο τρόπο ώστε να αλλάξει τη χωρική διαμόρφωση τους (σχήμα) και ωε εκ τούτου να αναγνωρίζονται από το ανοσοποιητικό σύστημα ως ξένα σώματα και ως αλλεργιογόνα.

Επικοινωνία

Photobiology Lab EE
28ης Οκτωβρίου 25
Ιωαννινα 45532
Τηλ.: 215 55 50 188
info@photobiologylab.com

Εγγραφή σε NEWSLETTER© 2015 Δερματολογια. All rights reserved | Power by PC LAB Ioannina by Notis