Γιατρός

Συνδεθείτε στο λογαριασμό σας

Όνομα Χρήστη *
Κωδικός *
Να με θυμάσαι

Δημιουργία λογαριασμού

Τα πεδία που σημειώνονται με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.
Όνομα *
Όνομα Χρήστη *
Ιδιότητα *
Διεύθυνση Ιατρείου *
Κωδικός *
Επιβεβαίωση Κωδικού *
Email *
Επιβεβαιώστε το email *
Captcha *
Reload Captcha
pin map28ης Οκτωβρίου 25, Ιωάννινα 45532
tap iconΤηλέφωνο 215 55 50 188
letter iconinfo@photobiologylab.com
Bookmark and Share
Το έκζεμα  των χεριών είναι από τις πιο κοινές επαγγελματικές ασθένειες του δέρματος και αποτελεί σημαντικό πρόβλημα τόσο για τον ασθενή όσο και για την κοινωνία. Περισσότερο επηρεάζονται τα νεότερα σε ηλικία άτομα και κυρίως οι γυναίκες. Εκτός από το έκζεμα των χεριών, το έκζεμα εμφανίζεται και και σε άλλα μέρη του σώματος. Μπορεί να συνυπάρχει με άλλες δερματολογικές ασθένειες όπως η ψωρίαση και η ροδόχρους νόσος, οι οποίες δύναται να προκαλούνται ή να επιδεινώνονται από την εργασία. Οι επαγγελματικές δερματικές παθήσεις συχνά υποδιαγνώσκονται λόγω της ανεπάρκειας γνώσεων και πότων των συστημάτων υγείας σε πρωτοβάθμιο επίπεδο.

Πόσο συχνή είναι στο χέρι έκζεμα;


Περίπου εννέα τοις εκατό του πληθυσμού των ενηλίκων έχουν έκζεμα στα χέρια σε κάποια στιγμή κατά τη διάρκεια μιας περιόδου ενός έτους.
Υπάρχουν πολλοί λόγοι που κάποιος εκδηλώνει έζεμα στα χέρια του.Συνήθως συνυπάρχουν πολλαπλοί εκλυτικοί και επιβαρυντικοί παράγοντες, οι οποίοι αλληλεπιδρούν μεταξύ τους π.χ. το συνχό πλύσιμο χεριών, σαπούνια και χημικές ουσίες, λάδια και κόλλες κοκ.

Ατοπικό έκζεμα

Οι άνθρωποι που έχουν ή είχαν ατοπική δερματίτιδα βρίσκονται σε μεγαλύτερο κίνδυνο να εκδηλώσουν έκζεμα στα χέρια τους. Αυτό συμβαίνει επειδή το δέρμα είναι πολύ ευαίσθητο και έχει μειωμένη αντοχή όταν είναι σε επαφή με το νερό, τα απορρυπαντικά, τα τρόφιμα και  λοιπές χημικές ουσίες. Επιπρόσθετα, το κρύο και η μηχανική τριβή είναι ερεθιστικά για το δέρμα.

Ερεθιστική δερματίτιδα εξ επαφής προκαλείται όταν το δέρμα εκτίθεται σε ερεθιστικούς παράγοντες όπως το νερό, τα απορρυπαντικά, τα χημικά, το σαπούνι και τα τρόφιμα.

Αλλεργική δερματίτιδα εξ επαφής (τύπου IV αλλεργία) εμφανίζεται αφού το δέρμα έχει έλθει σε επαφή με κάποιο αλλεργιογόνο ή πιο σωστά απτένιο. Σήμερα υπάρχουν περίπου 4000 αλλεργιογόνα επαφής  μελετημένα. Πολλά από αυτά είναι κοινά στην καθημερινή έκθεση του ατόμου τόσο στον  ελεύθερο χρόνο, όσο  και στην εργασία. Παραδείγματα είναι το νικέλιο , το χρώμιο και το κοβάλτιο, συντηρητικά και αρώματα, το καουτσούκ και οι πλαστικές χημικές ουσίες.


Γρήγορη απόδοση αλλεργικές αντιδράσεις σε δέρμα (τύπου Ι αλλεργία)

Όταν το δέρμα έρχεται σε επαφή με  πρωτεΐνες σε τρόφιμα, φυτά ή φυσικό καουτσούκ, περιστασιακά μπορεί να παρουσιασθεί εξάνθημα  με τη μορφή κνίδωσης εξ επαφής.

Παράγοντες κινδύνου και κινδύνου επαγγέλματα

Για όσους εργάζονται σε χειρωνακτικές εργασίες, συμπεριλαμβανομένης της παροχής υπηρεσιών και σε επαγγέλματα φροντίδας, το έκζεμα  των χεριών μπορεί να είναι ένα σημαντικό μειονέκτημα. Σε επαγγέλματα όπου το δέρμα εκτίθεται συχνά στο νερό και σε χημικές ουσίες, ακόμα και όταν ορισμένες εξ αυτών είναι υποαλλεργικές, υπάρχει μεγάλος κίνδυνος για δερματίτιδας εξ επαφής. Η ενασχόληση με το φαγητό και το μαγείρεμα έχει επίσης αυξημένο κίνδυνο εκζέματος των χεριών.

Το έκζεμα μπορεί να είναι σποραδικά επαναλαμβανόμενο ή να εξελιχθεί σε χρόνιο. Στο χρόνιο εκζεμα η ανάγκη να λάβει  ο εργαζόμενος αναρρωτική άδεια ή να αλλάξει επάγγελμα θα πρέπει να συνυπολογίζονται ως επιβαρυντικοί κίνδυνοι για την ποιότητας ζωής του ατόμου. 

Επικοινωνία

Photobiology Lab EE
28ης Οκτωβρίου 25
Ιωαννινα 45532
Τηλ.: 215 55 50 188
info@photobiologylab.com

Εγγραφή σε NEWSLETTER© 2015 Δερματολογια. All rights reserved | Power by PC LAB Ioannina by Notis